Noutati

Acasă > Noutati > Articole

Noi reglementari privind detasarea transfrontaliera

29 Martie 2017 / Scris de PATRASCANU IULIAN / Imprimaţi articolul

In data de 20.03.2017 a fost publicata in Monitorul Oficial Legea nr. 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale (“Legea 16/2017”), care va intra in vigoare in 60 de zile de la publicare, mai exact pe 20.05.2017.

Acest act normativ abroga Legea nr. 344/2006 care stabileste actualul cadru normativ in domeniu. Procedura specifica privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale pe teritoriul Romaniei, reglementata prin HG nr. 104/2007, isi mentine valabilitatea pana la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului privind normele metodologice de aplicare a legii.

Scopul Legii 16/2017 este de a unifica si de a transpune in legislatia nationala dispozitiile a doua directive europene, respectiv Directiva 96/71/CE privind detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii si Directiva 2014/67/UE privind punerea in aplicare a Directivei 96/71/CE privind detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii.

Legea 16/2017 instituie un cadru comun de dispozitii, masuri si mecanisme de control, aplicabile pe teritoriul Romaniei detasarii salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale, inclusiv masurile de prevenire si sanctionare a oricarui abuz ori a eludarii acestora. Prevederile ei urmaresc garantarea unui nivel adecvat de protectie a salariatilor detasati in cadrul prestarii de servicii transnationale, in special asigurarea respectarii aplicarii clauzelor si conditiilor de incadrare in munca prevazute de legislatia nationala, facilitand in acelasi timp exercitarea libertatii de a presta servicii pentru prestatorii de servicii, promovand un climat de concurenta loiala intre acestia din urma si sprijinind astfel functionarea pietei interne.

Legea 16/2017 nu afecteaza exercitarea drepturilor fundamentale, astfel cum sunt recunoscute in legislatia nationala, precum si la nivelul Uniunii Europene, inclusiv libertatea si dreptul la greva sau de a intreprinde actiuni care tin de relatiile de munca, in conformitate cu legislatia nationala, precum nici dreptul de a negocia, de a incheia, de a pune in aplicare contracte colective de munca si de a desfasura actiuni colective, in conformitate cu legislatia nationala.

Noile reglementari stabilesc standarde suplimentare pentru informarea lucratorilor si intreprinderilor cu privire la drepturile si obligatiile lor, clarificand totodata elementele care definesc notiunea de detasare. Astfel, salariatul detasat pe teritoriul Romaniei este angajatul unei companii stabilite intr-unul dintre statele membre UE, SEE sau in Elvetia, care in mod normal nu lucreaza in Romania, dar care este trimis, pentru o perioada limitata de timp, sa muncesca pe teritoriul tarii noastre. Pe de alta parte, un salariat detasat de pe teritoriul Romaniei este salariatul unui angajator roman, care isi desfasoara in mod normal activitatea in Romania, dar care este trimis sa lucreze pentru o perioada de timp limitata pe teritoriul unui stat membru UE sau SEE, altul decat Romania, sau pe teritoriul Elvetiei.

Ca un element de noutate, Legea 16/2017 contine prevederi care sustin respectarea drepturilor salariatilor, prin introducerea unui sistem de raspundere solidara intre angajatorii implicati intr-o detasare transfrontaliera in privinta drepturilor salariale si prin garantarea dreptului salariatilor detasati de a inainte plangeri si de a intenta actiuni juridice si/sau administrative impotriva angajatorilor lor, daca nu le sunt respectate drepturile.

De asemenea, Legea 16/2017 reglementeaza aspecte referitoare la cooperarea intre autoritatile nationale responsabile de detasare si la posibilitatile de aplicare a masurilor nationale de control. Inspectia Muncii este autoritatea responsabila pentru schimbul de informatii si indeplinirea obligatiei de cooperare administrativa cu autoritatile competente din statele membre UE, SEE si Elvetia. De asemenea, Agentia Nationala de Administrare Fiscala va asigura recuperarea amenzilor contraventionale aplicate entitatilor stabilite pe teritoriul Romaniei si care detaseaza salariati in strainatate.

Recomandaţi articolul pe

CATEGORII DE NOUTĂTI

Pentru mai multe ştiri, selectaţi una din categoriile de mai jos.