Noutati

Acasă > Noutati > Articole

Obligativitatea initierii negocierii contractelor colective de munca si a actelor aditionale la contractele colective de munca pentru punerea in aplicare a OUG 79/ 2017

21 Noiembrie 2017 / Scris de PATRASCANU IULIAN / Imprimaţi articolul

Va aducem spre informare ca la data de 16 noiembrie 2017 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 902, OUG 82 pentru modificarea si completarea unor acte normative (“OUG 82”).

Principalele modificari de interes aduse de OUG 82 se refera la obligativitatea initierii negocierii contractelor colective de munca, dar si a actelor aditionale la acestea, in scopul punerii in aplicare a OUG 79/2017 prin care au fost dispuse anumite modificari fiscale.

1.Obligatii Noi 

Potrivit OUG 82, angajatorii trebuie sa se conformeze urmatoarelor dispozitii: 

  1. Sa initieze negocierile, in cazul companiilor care nu au astfel de acorduri indiferent de numarul de salariati.
  2. Sa initieze negocieri in vederea incheierii unor acte aditionale la contractele colective de munca in vigoare la data intrarii in vigoare a OUG 82.

2.Reprezentativitate 

In privinta reprezentarii salariatilor, OUG 82 prevede extinderea reprezentativitatii salariatilor, dupa cum aratam mai jos:

  1. Sindicatul, daca nu este reprezentativ, are posibilitatea, la discretia sa, sa implice in negocieri reprezentantii unei federatii sindicale.
  2. In lipsa unui sindicat, reprezentantii salariatilor pot sa implice in negocieri un reprezentant al unei federatii reprezentative la sectorul de activitate sau a unei confederatii sindicale reprezentative la nivel national.

3.Aplicare limitata in timp 

OUG 82 are o aplicabilitate restransa in timp, mai concret aceasta urmand sa se aplice in perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2017. 

 

 

HR Legal Gazette reprezinta o selectie a unor elemente de noutate legislativa, cu scop strict informativ si nu trebuie interpretate ca o opinie legala sau consiliere profesionala. Fine Law nu isi asuma nicio responsabilitate in acest sens.

Pentru intrebari suplimentare in ceea ce priveste problemele expuse, va rugam sa ne contactati pe adresa de email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

Recomandaţi articolul pe

CATEGORII DE NOUTĂTI

Pentru mai multe ştiri, selectaţi una din categoriile de mai jos.