Noutati

Acasă > Noutati > Articole

Răspunderea patrimonială în raportul de muncă

02 Decembrie 2014 / Scris de PATRASCANU IULIAN / Imprimaţi articolul

Răspunderea derivă din neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a unei obligaţii pe care partea în culpă şi-a asumat-o prin semnarea contractului individual de muncă. Se disting astfel răspunderea salariatului faţă de societate şi răspunderea societăţii faţă de salariat.

A. Răspunderea salariatului faţă de societate

Poate apărea în situaţii precum:

a)      Crearea unui prejudiciu societăţii ca urmare a unei fapte săvârşite de salariat şi imputabile acestuia;

b)      Crearea unui prejudiciu societăţii ca urmare a unei omisiuni din partea salariatului, imputabile acestuia.

Pot fi considerate prejudicii: distrugerea/deteriorarea/pierderea unor bunuri ale societăţii, angajarea răspunderii societăţii faţă de terţi datorită acţiunii/inacţiunii salariatului, nerestituirea unor avansuri acordate salariatului pentru diferite deplasări, refuzul salariatului de a restitui o sumă de bani încasată de acesta din greşeala societăţii, afectarea derulării activităţii societăţii (de exemplu, prin pierderea unui client) etc.

a)      Recuperea prejudiciului - fapta săvârşită de salariat trebuie analizată din prisma atribuţiilor de serviciu. În acest sens, fişa postului trebuie să prezinte cât mai pe larg atribuţiile şi obligaţiile postului şi să nu existe interpretări cu privire la domeniul de acţiune al salariatului. Această precizare este relevantă şi sub aspectul stabilirii vinovăţiei salariatului, întrucât acesta nu răspunde decât dacă a avut reprezentarea clară a interdicţiei anumitor fapte.

Continutul intregului articol se regaseste in fisierul PDF atasat

Vezi articolul (PDF)

Recomandaţi articolul pe

CATEGORII DE NOUTĂTI

Pentru mai multe ştiri, selectaţi una din categoriile de mai jos.